top of page

ESC Kiev 2017

Eurovision Song Contest 2017 var den 62. utgaven av Eurovision Song Contest, EBUs årlige sangkonkurranse for organisasjonens medlemsland.


Konkurransen fant sted i Kiev internasjonale utstillingssenter i Ukraina, etter at Jamala vant med sangen «1944» i 2016. StarWorks var på plass som ansvarlige i viewing room.


Dette var andre gang Ukrainaarrangerte konkurransen, første gang var i 2005, også det i Kiev. Konkurransen besto av tre sendinger: en semifinale tirsdag 9. mai, en semifinale torsdag 11. mai og finalen lørdag 13. mai 2017. Programledere for alle sendingene var Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko. 42 land deltok i konkurransen, det samme antallet som året før. Portugal og Romania kom tilbake etter ett års pause, mens Bosnia-Hercegovina, som deltok i 2016, trakk seg på grunn av økonomiske problemer hos kringkasteren BHRT. Opprinnelig skulle også Russland delta, men trakk seg noen uker før konkurransen siden landets deltaker, Julija Samojlova, ble nektet innreise til Ukraina.


Av deltakerlandene måtte 36 land gjennom én av de to semifinalene, og 20 av dem kvalifiserte seg til finalen lørdag 13. mai. I tillegg deltok vertslandet Ukraina og de fem «store landene» i finalen, slik deltakerantallet i finalen var 26 land. Vinneren av konkurransen ble Salvador Sobral fra Portugal med sangen «Amar pelos dois». Vinnersangen hadde portugisisk tekst og var skrevet av Sobrals søster, Luísa Sobral. Dette var landets første seier i Eurovision Song Contest. Det var også første gangen siden 2007, da Marija Serifovic vant med sangen «Molitva», at en ikke-engelskspråklig sang vant konkurransen. Salvador Sobral fikk den høyeste poengsummen i konkurransen til da, med 758 poeng. Bulgaria kom på andreplass med 615 poeng, fulgt av Moldova med 374 poeng.


Det norske bidraget var sangen «Grab the Moment», fremført av JOWST og Aleksander Walmann. Den norske sangen deltok i semifinale 2, der den endte på femteplass og dermed kvalifiserte seg til finalen. Til slutt endte Norge på en tiendeplass i finalen – landets fjerde topp ti-plassering siden 2013. De tre sendingene ble sett av 182 millioner seere verden over, en nedgang på 22 millioner fra året før.


15 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page